• Speciaal voor (kleine) kinderen hebben wij onze rouwkoffertjes die wij aan u uitlenen.

    Kinderen maken hun eigen rouwproces door. Bij het overlijden van een ouder, opa of oma, een broertje of een zusje, een vriendje of een vriendinnetje of één van de klasgenootjes is dit voor een kind, evenals voor een volwassene, een traumatisch gebeuren. Dood en verlies zijn ook voor hen niet te begrijpen en afhankelijk van hun leeftijd gaan zij er op hun eigen manier mee om.

    Vroeger werden kinderen ver gehouden van alles wat met dood en verdriet te maken had. Tegenwoordig worden (ook kleine) kinderen er veel meer bij betrokken als er in het gezin, in de familie of in de naaste omgeving iemand is overleden. Kinderen kunnen vaak meer aan dan we denken. Daarbij is het van belang dat we ze op hun eigen niveau aanspreken en vertellen over wat er is gebeurd. Een goede voorbereiding in kindertaal helpt hen om afscheid te kunnen nemen van de overledene. Als het gaat om hele kleine kinderen nemen ze het vertelde voor kennisgeving aan. Speciaal voor kinderen hebben wij onze rouwkoffertje te leen. 

    Voor kinderen kan het goed zijn als ze iets kunnen doen, als ze een rol krijgen. Het aansteken van kaarsen, het leggen van een bloem op de kist of het oplaten van ballonnen zijn kleine rituelen, die het afscheid voor iedereen en zeker voor het kind bijzonder maken.