• Een lijkwade is een rechthoekige doek die om de overledene heen gewikkeld wordt. De lijkwade wordt gebruikt voor het opbaren of in plaats van een kist of mand. De nabestaanden kunnen heel goed zelf de overledene inwikkelen. In de loop van de volgende dagen kunnen zij de wade steeds verder sluiten. Zo zijn nabestaanden nauw betrokken bij het afscheid en is het proces van afscheid nemen gelijkmatiger dan wanneer de kist gesloten wordt. Bovendien is er ook meer ruimte voor persoonlijke rituelen, zoals het elke dag een stukje verder sluiten van de wade.

  Wanneer een draagbaar?
  Als de lijkwade in plaats van een kist gebruikt wordt, dan is een draagbaar (van hout, bamboe of wilgentenen) noodzakelijk. Bij sommige crematoria gelden eigen regels voor bepaalde materialen. Informeer daarnaar of vraag een uitvaartondernemer om u te informeren.

  Lijkwade kopen van natuurlijke materialen.
  Lijkwaden zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke stoffen, elk met hun eigen uitstraling en karakter. De manier van vouwen blijft steeds dezelfde. Aan speciale wensen voor kleuren of stoffen (bv. ecologisch) komen wij u graag tegemoet. Ook zijn bijpassende slopen en een sluiting verkrijgbaar. Voor het inwikkelen wordt een aanleginstructie bijgeleverd. De volgende lijkwaden van Wikkelgoed zijn leverbaar: Dag & Nacht wade, Dikke wade, Dunne wade, Khadi wade, gekleurde wade, Rang Mai wade, Zachte wade of Zijden wade. Onder een lijkwade kan een doodshemd van linnen of eigen kleding gedragen worden.Veel mensen schaffen van tevoren een wade aan en bewaren die dan zolang.

  Waarom een lijkwade?
  1. bedekt het lichaam, maar laat de gestalte ‘zichtbaar’
  2. kan per dag steeds verder gesloten worden
  3. nodigt uit tot aanraken
  4. is hygiënisch verantwoord
  5. past altijd, ook al is er fysiek veel veranderd
  6. is natuurvriendelijk, milieubewust en ecologisch verantwoord
  7. als men geen kist wil gebruiken bij de begrafenis of crematie.
  8. het gevoel van intimiteit en nabijheid blijft bestaan

  Lijkwade bij crematie:
  Een lijkwade mag gecremeerd worden mits deze voor 100% uit katoen of linnen bestaat en deze helemaal is dicht gevouwen. Bij andere materialen, zoals syntetische stoffen of wol kunnen problemen ontstaan. Een aantal crematoria besprenkelen de wade met water. Bij waden van dunne stof of slechte stof kan de wade doorzichtig worden. Onze uitvaartwaden zijn van dusdanige kwaliteit dat deze niet doorschijnend is. Er zijn al diverse crematoria die een positieve ervaring hebben met een crematie waarbij onze wade is gebruikt.
  Lijkwade bij begraven: Het is van belang bij begraven in een wade dat deze van 100% katoen of linnen is. Dit heeft een aantal redenen wat in het kort neerkomt op het feit dat de wade op natuurlijke wijze moet kunnen vergaan in de aarde.
  Gebruik van een opbaarplank: Een overleden in een wade dient bij zowel begraven als cremeren op een opbaarplank te liggen. Let op bij begraven wat de maat is van het graf. Bij cremeren dient u een vlakke bodem te hebben en een opstaande rand van minimaal 15 centimeter. Informeer bij uw crematorium naar de (LVC) eisen. Let op: Een crematorium mag ook zelf regels stellen omtrent opbaarplanken.
  Afwijkende maten: Onze waden hebben een standaard afmeting. Voor afwijkende maten kunt u dit aangeven bij uw bestelling. Wij kunnen hier rekening mee houden bij de productie van de wade. Een wade voor een overleden kindje is nog meer maatwerk en wordt op de dag van de bestelling gemaakt. Eventuele wensen kunnen hierbij worden aangegeven (denk aan stof met sterretjes, hartjes, kleuren, auto's etc.). Hiervoor kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen om uw wensen te bespreken en u persoonlijk te adviseren.