• Cremeren
  U mag uiteraard zelf bepalen in welk crematorium de plechtigheid zal plaatsvinden. Er zijn geen beperkingen naar regio of plaats. De dichtstbijzijnde crematoria zijn Noorderveld in Nieuwegein, Daelwijck in UtrechtMaaslanden in Vlijmen, Essenhof in DordrechtCrematorium Rosmalen en sinds mei 2015 is er ook een crematorium in Tiel
  (klik op de naam voor meer informatie)

  De plechtigheid kan geheel naar uw eigen persoonlijke wensen worden ingevuld. Een veelgehoorde klacht bij crematies is dat alles ‘zo snel moet’. De meeste crematoria hanteren een vaste tijd (gebruikelijk is anderhalf uur) voor de plechtigheid en het condoleren daarna. Het is natuurlijk mogelijk om meer tijd te reserveren als u dat te kort vindt om in alle rust afscheid te nemen. Bedenk wel dat dit extra kosten met zich meebrengt. U kunt met de uitvaartleider al uw wensen over de invulling van de plechtigheid bespreken zodat de plechtigheid ook een echt persoonlijke invulling krijgt. 

  Asbestemming
  Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om de as van een overledene een passende bestemming te geven. De as kunt u laten verstrooien, bijvoorbeeld op het verstrooiterrein van het crematorium, maar ook op zee, vanuit een vliegtuig of vanaf een schip. Verstrooien op een ander dierbaar plekje mag ook, al moet u officieel vooraf wel toestemming vragen aan de eigenaar van de grond. Er zijn momenteel ook verschillende gedenkobjecten met daarin een gedeelte van de as van de overledene, zoals bijvoorbeeld medaillons, glassculpturen en zelfs asdiamanten.     

  Urnenkistje
  Een andere mogelijke keuze is het laten bijzetten in een urnenmuur of urnentuin bij het crematorium. Ook kunt u kiezen voor bijzetting in een urnengraf of eigen graf op de begraafplaats. De urn wordt dan in een klein urnenkistje geplaatst.

  Nabestaanden die nog geen beslissing kunnen of willen nemen over de asbestemming kunnen de as van de overledene laten bewaren in de algemene nis van het crematorium. Deze ruimte is voor niemand toegankelijk, maar geeft nabestaanden bedenktijd voor het nemen van een besluit over een definitieve asbestemming.