• Na een crematie heeft u ruim de tijd om te bedenken wat er met de as van uw dierbare moet gebeuren. Er zijn vele bestemmingen voor de as. U kunt de as van u dierbare mee naar huis nemen of kiezen voor verstrooiing. Maar er zijn nog meer bestemmingen zoals een urnenmuur of urnengraf, sieraden of een kunstwerk. Een maand na de crematie krijgt u bericht dat u de as van uw dierbare kunt ophalen bij het crematorium. U kunt er dan voor kiezen de as nog een half jaar tot een jaar in de algemene nis te laten, zodat u meer tijd heeft om een bestemming te kiezen. U mag de as mee naar huis nemen en daar bewaren in een bijvoorbeeld een sierurn. Er zijn ook urnenmuren of columbaria waar u de urn kunt bewaren. Er zijn begraafplaatsen en crematoria die een speciale tuin hebben waar de urn neer gezet kan worden of een vijver waar deze in drijft.

    De urn kan worden bijgezet in- of op een bestaand graf. Er zijn speciale urnengraven. Kleine graven met een steen waar meestal één urn in kan. Asverstrooiing is een andere mogelijkheid. Dit kan het crematorium voor u doen op het strooiveld bij het crematorium. U kunt het ook zelf verstrooien op bijvoorbeeld het Nationale Strooiveld in Delhuyzen bij Arnhem. Wilt u zelf de as verstrooien op een bijzondere plek dan bent u wettelijk verplicht de eigenaar van de grond of het water om toestemming te vragen. 

    Inmiddels zijn er ook vele andere asbestemmingen ontwikkeld. Eén van deze bijzondere asbestemmingen is Remember in green. De as wordt toegevoegd aan de boom die uzelf heeft uitgekozen. Dan volgt een groeiproces van zes tot twaalf maanden op de plantage. De laatste stap is de boom naar zijn laatste rustplek brengen en daar verder laten groeien. Een gedeelte van de as kan ook verwerkt worden in een sieraad (Pandora of Trollbeads) of worden verwerkt in een kunstwerk. Ook kan de as vermengd worden met tatoeage inkt. Er zijn nog meerdere mogelijkheden waarover wij u kunnen adviseren.